Påskön

Påskön Histora Statyer Kultur Påskön idag Tips Kartor

Påskön idag
Det bor cirka 3 000 personer på Påskön och alla innevånare finns i det lilla samhället, Hanga Roa, på öns västkust. Påsköborna betalar ingen skatt och man koncentrerar sig på turism. Nästan all mat är importerad från fastlandet, så när flygen blir inställda saknas det basvaror.  När man landar på Påskön möts man av polynesisk dans och vackra blomsterkransar men nget av detta har med Påskön att göra. Skulle det vara rätt så skulle bemötandet bestå i ihärdig stenkastande från befolkning. Det är tur för oss att de lånat en annan sed från Hawaii. 

  Det är lite av historiens ironi att de besökare som förut medförde död till ön nu möjliggör liv. 

 

Brist på pengar
Under mitt besök på Påskön i april 1998 frågade jag vid ett tillfälle den lokale guiden om det fanns planer på att restaurera flera ahus och statyer. Hon svarade att det idag saknas pengar för att genomföra sådana projekt, men hon påpekade samtidigt att man inte får rätta till för mycket. Man kan inte förneka det historiska förloppet. När man reser till Påskön skall man både kunna se civilisationens blomstring som fall. 

  Det saknas, som sagt,  pengar för ytterligare restaurering. Men och andra sidan skulle ett sådant projekt skull ju väldigt mycket publicitet åt det företag som tog åt sig arrangemanget.  Under 1992-93 restes 15 moaier med hjälp av japanska pengar (se bild tv). Detta var ju naturligtvis mycket kostsamt. Att skeppa ut två stora lyftkranar till en ö mitt ute i Stilla Havet är inte gratis. Till råga på allt så var det nära att projektet skulle misslyckas eftersom en del av statyerna var så tunga att två lyftkranar, nätt och jämt klarade av lyfta dem.

 
Copyright 2006, [Jörgen Hollertz] Påskön